maandag 3 december 2007

Meertalige opvoeding

Hoe leert een kind meer talen

Meerdere talen aanbieden hoeft geen probleem te zijn. De eerste vraag die ouders zich moeten stellen is: kunnen we de talen op gelijk niveau van elkaar aanbieden. Op welk niveau spreken wij de verschillende talen zelf? Voor een goede taalontwikkeling van het kind is het beter als vader en moeder allebei de taal met het kind spreken die ze zelf voldoende beheersen; welke die dan ook is. In die taal kun je jezelf het best uitdrukken; dat is je 'hartetaal', de taal van je hart.

Ouders die meerdere talen op gelijkwaardig niveau met elkaar spreken, kunnen deze talen zonder probleem aan de kinderen aanbieden. Maar doe dat wel consequent in bepaalde situaties of door bepaalde personen. Je kan daarbij de 'één persoon - één taal strategie', of de 'één situatie - één taal strategie' toepassen. Een kind opvoeden in een taal die je zelf maar beperkt machtig bent, is niet aan te raden.
Het praten van Nederlands en een andere taal kan door elkaar lopen. Kinderen die vanaf de geboorte twee talen aangeboden krijgen, leren die talen net zo goed als kinderen die één taal leren. Het is wel belangrijk dat de talen op een goede manier worden aangeboden. Spreken beide ouders nauwelijks Nederlands dan zouden ze het beste het kind op jonge leeftijd op een peuterspeelzaal kunnen plaatsen en Nederlandse programma's laten zien. Leert het kind het Nederlands als een tweede taal (boven op de eerste moedertaal), dan is het gunstiger dat hij zo vroeg mogelijk veel en correct Nederlands krijgt aangeboden.
Toen ik stage liep had ik met een leidster gesprek over meertalig opvoeden. Ze vroeg mij hoe ik dat thuis deed met Batuhan. Ik zei dat ik met Batuhan alleen Turks spreek en dat moedertaal belangrijker is dan de tweede taal. Toen zei ze dat ze me wel begreep waarom ik zo handelde. Maar hoe zou ik het doen, als hij naar de peuterspeelzaal zal gaan. Ik bleef haar aankijken en vroeg dat ik daar niet had aangedacht. Ze gaf mij tips zoals, boekje lezen als ik hem in bed leg, dat ik Nederlands spreek en mijn man alleen Turks. Ik vond het logisch en zei dat ik het wel zou doen, maar na het zomervakantie. Als ik voor de vakantie begin, zal het in de vakantie niet goed gaan, omdat we dan alleen Turks spreken. Daarom leek het mij verstandig om na de vakantie te beginnen met Nederlands te praten.
Sinds oktober gaat Batuhan naar de peuterspeelzaal. Hij vindt het helemaal geweldig! Eerste drie weken verstond hij de leidsters niet en deed gewoon waar hij zin in had. Hij wilde niet in het kringetje zitten, omdat hij spelen veel interassenter vond. Maar nou hoor ik van de leidsters, dat hij goed luistert en meedoet met de groep.
Thuis praat ik Nederlands met hem en het gaat steeds beter. Hij verstaat mij en zegt ook paar woorden in het Nederlands terug. Als hij Turks praat, dan antwoord ik Nederlands. En ook als ik hem in bed stop zeg ik:"Boekje lezen?", dan zegt hij "Boekie" en ga ik naast hem zitten en lees ik een boekje voor.
Toen ik nog geen kind had dacht ik eerst, mijn kind leert eerst zijn moedertaal, want dat vond ik het belangrijkste, hij leert Nederlands wel als hij naar de peuterspeelzaal gaat. Zo dacht ik er over. Maar nu denk ik er heel anders over. Ik vind dat je je kind wel tweetalig moet opvoeden en wel zo vroeg mogelijk beginnen. Ik ben er iets laat mee begonnen, maar vind ik niet zo erg. Dus wel doen! Zo denk ik er nu over.

zondag 2 december 2007

Baby's kruipen tegenwoordig te weinig

Baby's kruipen tegenwoordig te weinig en dat is slecht voor hun motorische ontwikkeling. De opkomst van moderne kinderzitjes en kinderwagens zijn er de oorzaak van.

Dat zegt een Britse onderzoekster in de Sunday Telegraph. Volgens haar kruipen baby's steeds minder, omdat ze meer tijd doorbrengen in comfortabele stoeltjes, wipzitjes of in wagentjes.

Kruipen is belangrijk
Kruipen is belangrijk voor de ontwikkeling van het evenwichtsgevoel, de oog-hand-coördinatie en andere motorische vaardigheden. Ook worden baby's sterker in hun nek en bovenlichaam door te kruipen of op de buik te liggen. Kinderen die op de basisschool problemen hebben met hun handschrift of met de coördinatie hebben volgens de Britse vaak te weinig rondgekropen over de vloer.

Oorzaken minder kruipen
Volgens de onderzoekster is er, naast de kinderzitjes, nog een oorzaak voor het minder kruipen. Ouders zijn steeds voorzichtiger: ze zijn bang dat hun kind zich bezeert tijdens het kruipen.

Ben jij het hiermee eens? Wat denk je over de comfortabele zitjes en de ouders die voorzichtig zijn, dat oorzaak is voor het minder kruipen. Heb jij zulke mensen in je omgeving?